NCB presenteert nieuw cursusmateriaal voor Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt: Nieuwe Start – Nederlandse Arbeidsmarkt

nieuwstart

nieuwstartMet grote trots kondigt NCB hierbij aan dat we op 1 januari 2015, als eerste taalaanbieder in Nederland, een compleet pakket aanbieden waarmee cursisten uitstekend worden voorbereid op het nieuwe examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt.

Deze nieuwe methode, Nieuwe Start – Nederlandse Arbeidsmarkt, is een unieke methode waarmee de cursist zich kan voorbereiden op werken in Nederland. Daarnaast vormt het een uitstekende voorbereiding op het examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt, dat een verplicht onderdeel van het examen vormt voor zowel Inburgeraars als Staatsexamenkandidaten die vanaf 1 januari 2015 inburgeringsplichtig zijn. De hele methode is op A2-niveau, waardoor Inburgeraars en Staatsexamenkandidaten met het materiaal uit de voeten kunnen.

Totaalmethode

Nieuwe Start – Nederlandse Arbeidsmarkt is een totaalmethode waarin de cursist leert welk werk bij hem of haar past en wat hij/zij moet doen om de kansen op een dergelijke baan te vergroten. Aan de hand van acht thema’s verwerkt de cursist de lesstof. De thema’s zijn:

  • beroepenoriëntatie
  • realistisch beroepsbeeld
  • je eigenschappen kennen
  • beroepskansen
  • beroepscompetenties
  • netwerk opbouwen
  • werk vinden
  • werkcultuur

Het materiaal bestaat uit twee delen: een online programma en een werkboek. In het online programma zijn onder andere informatiepagina’s, instructiefilmpjes, woordenlijsten, verwijzingen naar nuttige websites en een groot aantal verwerkingsoefeningen opgenomen. Doordat de cursist altijd en overal kan inloggen, kan hij/zij zich zelfstandig op de Nederlandse Arbeidsmarkt oriënteren.

In het werkboek dat naast het online programma wordt gebruikt, staan spreek-, schrijf- en praktijkopdrachten die een cursist met medecursisten, een partner, familielid of taalmaatje kan uitvoeren. Deze opdrachten begeleiden de cursist bij zaken als het vergroten van zijn of haar netwerk, het schrijven van een goede sollicitatiebrief of het voeren van een sollicitatiegesprek. Als bijlage zijn in het werkboek ook de officiële leerkaarten (inclusief toelichting) opgenomen, zoals die beschikbaar zijn gesteld door het Ministerie van SZW.

Middels alle informatie en de opdrachten uit deze cursus doet de cursist voldoende kennis en vaardigheden op om de officiële resultaatkaarten voor het portfolio in te vullen, de daarbij behorende bewijzen te verzamelen en zich voor te bereiden op het portfoliogesprek.

Bestellen

Voor taalaanbieders wordt het materiaal als pakket beschikbaar gesteld. Hierin zijn het werkboek, een docentenhandleiding en 12 maanden toegang tot de online leeromgeving opgenomen. Kosten voor dit pakket zijn: € 65,-. Als u vóór 1 maart bestelt, krijgt u 25% korting op deze prijs.

Het NCB kan ook een complete cursus met begeleiding aanbieden aan de taalaanbieders.

In samenwerking met de NCB-afdeling Re-integratie heeft het NCB een aanbod ontwikkeld waarmee – in opdracht van een taalaanbieder – cursisten worden voorbereid op het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Hierbij werken ervaren taaldocenten en jobcoaches samen om cursisten de juiste ondersteuning te bieden bij de toeleiding naar het gewenste beroep.

Het NCB zal in februari 2015 regionale informatiebijeenkomsten voor de taalaanbieders organiseren, waarbij het materiaal wordt gepresenteerd.

Meer informatie en bestellen: info@ncbnet.nl tel. 088-877 00 00


Voorbeelden van verschillende pagina’s in de e-learning (onder andere een informatiepagina, een filmpje, een opzoekvraag, een woordenlijst en een keur aan oefentypen)

Docentenhandleiding Arbeidsmarktmodule 1